Проучване предупреждава, че лекарството за Ковид-19 на Merck предизвиква нови мутации

...
Проучване предупреждава, че лекарството за Ковид-19 на Merck предизвиква нови мутации
Коментари Харесай

Лекарство срещу Ковид-19 кара вируса да мутира

Проучване предизвестява, че лекарството за Ковид-19 на Merck провокира нови разновидности на вируса - на фона на опасенията, че потреблението му в засегнатия от вируса Китай може да сътвори напълно нов вид, оповестява " Дейли мейл ". 

Изследователи от Съединени американски щати и Обединеното кралство разпознават новите разновидности във вирусни проби, взети от десетки пациенти, на които е даван антивирусният препарат Lagevrio на Merck. Промените във вируса не са го създали по-смъртоносен или инфектиран, само че съгласно специалистите те акцентират риска от медикаменти, които работят посредством смяна на генетичния код на Ковид-19.

Въпреки че Lagevrio рядко се употребява в Съединени американски щати и Англия, преди малко беше позволен за приложимост в Китай, където управляващите разчитат на нови ваксини и лекувания на фона на опустошителната вълна от вируса.

Опасенията, че Lagevrio може да подтиква разновидности, се появиха по времето, когато в края на 2021 година получи позволение от Агенцията по храните и медикаментите (FDA). Лекарството работи, като основава разновидности в генома на Ковид-19, които не разрешават на вируса да се репликира в организма.

Макар в началото да се разглеждаше като пробив, Paxlovid на Pfizer изпревари Lageviro като желан антивирус за Ковид-19 в международен мащаб, измествайки лекарството на Merck на назад във времето през последната година.

Екип от експерти е разгледал 13 милиона РНК последователности на вируса, който предизвиква Ковид-19. Те са анализирали нуклеиновия състав на РНК нишките, с цел да търсят признаци, че вирусът е мутирал, съобщи БГНЕС. В стотици проби те разкрили доказателства, че лекарството е провокирало репликация. Почти всички открития са в проби, събрани през 2022 година - годината, в която лекарството е било налично в целия свят - което демонстрира, че виновността е на Lageviro.

Компанията Merck, основана в Рахуей, Ню Джърси, оспорва отчета.  " Няма доказателства, които да сочат, че което и да е антивирусно средство е асъдействало за появяването на циркулиращи разновидности ", съобщи представителят на Merck Робърт Джоузефсън пред Блумбърг.  " Въз основа на наличните данни не считаме, че Lagevrio (молнупиравир) е евентуално да способства за развиването на нови значими разновидности на ковид ".

Резултатите обаче покачват опцията за появяването на бъдещи тревожни варианти на вируса.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР